De emigratie generatie werkt (na gastvrij te zijn onthaald door Art.1 MN en Stichting Asha) als zelfstandige stichting in de stad Utrecht. Opgericht in februari 2019. Het stichting bestuur bestaat uit Ries Adriaansen (voorzitter), Balkan Akbulut (penningmeester), Amina Haitoute (algemeen bestuurslid) en Sylvia Volkert (algemeen bestuurslid).
We zijn ingeschreven bij de KvK onder nummer 74085301. Ons RSIN nummer is: 859767309.
De uitvoering is in handen een enthousiast en groeiend team bestaande uit:
Vrijwilligers en stagiaires Veel van onze gastlessen, en ook steeds meer activiteiten en werving, wordt gedaan door vrijwilligers. Daar zijn we super dankbaar voor. Het is ons idee dat iedereen iets komt halen en ook brengen in De emigratie generatie. Ideeën van vrijwilligers en stagiaires zijn dan ook altijd welkom. De stagiaires zijn vaak studenten social work en besteden gedurende enkele maanden een aantal uren in de week aan hun stage.
Migrantenouderen Mooi om te zien hoe ook onze vertel-ouderen soms actief worden, hun wensen te kennen geven, en met hun ideeën de activiteiten betekenis en richting geven. Migrantenouderen komen vertellen op scholen, maar helpen bijvoorbeeld ook met organiseren van een bedank-feestje, het werven van nieuwe ouderen, of denken mee over de inhoud van een programma voor Culturele Zondag.
Wijkprofessionals De emigratie generatie werkt samen met scholen maar ook met 50 jaar gastarbeiders in Utrecht, wijkwelzijnsorganisatie Dock Utrecht, Het Utrechts Archief, HoiUtrecht, bibliotheek Utrecht, Mira Media, de Brede School, Attifa zorg, stichting Asha en incidenteel met veel meer partijen. We geloven enorm in 1+1=3 en ervaren elke week hoe veel je voor elkaar kan krijgen in samenwerking met derden.
In 2019 onderzoeken we ook onze rol in het samenwerkingsverband 'betrokken ouders', mogelijk gemaakt door Stichting Vreedzaam, Taal doet meer en Perspectief coaching.
Zelfstandig professionals Initiatiefnemer en directeur Saskia (Van Vroeger Voor Later) is cultureel antropoloog, projectleider, groepsleerkracht in het basisonderwijs en schrijver van levensverhalen. In De emigratie generatie komen haar passie en talenten samen. "Ik ben verrassend dicht bij huis gebleven voor een antropoloog: ik studeerde af op de levensverhalen van migrantenouderen in Utrecht en Amsterdam. In mijn eerste baan bij het CNV leerde ik projectmatig werken. Daarna stond ik vijf jaar voor de klas waar ik leerde om met groepen te werken en kennis overdragen."
Voor Gerard van den Berg van Verhaal Mij is is ieder mens een cadeautje, dat je alleen maar uit hoeft te pakken. In ieder mens schuilt een eigen verhaal, dat het waard is om verteld te worden. En wat is er daarna mooier om dit cadeau – een levensverhaal – met familie, vrienden en anderen te delen? Verder organiseert Gerard de bedankfeestjes, en maakte een serie van drie podcasts over de namen van deelnemers.
Annemarieke Blom van Andersblom is net als Saskia cultureel antropoloog. Migratie heeft altijd haar interesse gehad. Dat stopte ze in haar werk via de organisatie van inburgeringscursussen en maatschappelijke projecten. “Ik werd ermee geconfronteerd dat in zorg en welzijn altijd geld nodig is en zo kreeg ik steeds meer interesse voor de financiën”. Vanuit AndersBlom ondersteunt Annemarieke nu organisaties bij het schrijven van plannen en verantwoorden van geld. “Ik doe met ontzettend veel plezier de (financiële) administratie van De emigratie generatie.”
Sasja van Deenen van TijgerTigrais illustrator en kunstenaar. Ze vertaalt betekenisvolle verhalen naar beelden, met uiteenlopende technieken en materialen. Naast haar werk als kunstenaar, ondersteunt ze mensen met een psychische kwetsbaarheid in het terugkeren naar de grafische werkvloer en is zij werkzaam als community manager van een maatschappelijk bedrijfsverzamelgebouw. “Mijn vrije werk gaat vaak over de natuur, bomen, landschappen. Dan is het extra fijn om als tegenhanger het verhaal van mensen te kunnen vertalen naar beeld, vooral als dat een mooi verhaal is!” “De emigratie generatie is zo’n plek, vol mooie mensen en mooie verhalen.”
Ebru Aydin is socioloog, docent en fotograaf voor maatschappelijke organisaties. Utrechtse met Turkse roots. Voor een inclusieve samenleving. Samen met stichting De emigratie generatie werkt Ebru aan het project 'Het land van..' een serie foto's en verhalen waarin grootouders en kleinkinderen in gesprek gaan over hun familiegeschiedenis en het leven in Utrecht in 2021.
Beloningsbeleid Het bestuur ontvangt geen vergoeding voor de geleverde steun en diensten aan de stichting. Ook de vrijwilligers ontvangen geen structurele vergoeding, voor hen wordt twee keer per jaar een bedankfeestje georganiseerd. Bovenstaande freelancers worden enkele (1-12 uur per week, tegen een uurtarief) betaald voor het werk dat ze verrichten. Omdat Stichting De emigratie generatie nog klein is, is dit de gemakkelijkste manier van betaalde arbeid. In de jaarrekening is te lezen en op te zoeken hoeveel middelen er zijn uitgegeven aan betaalde arbeid. Deze vind u op de pagina 'Voor Financierders'.