De emigratie generatie is een Utrechts project dat samen met kinderen tussen 10 en 14 jaar de migratieverhalen vastlegt van Utrechters die hier vroeger naartoe zijn gekomen uit andere landen. Middels gastlessen op school maken kinderen kennis met het begrip ‘migratie’ en de geschiedenis van migrantenouderen uit hun stad. Vervolgens worden deze ‘opa’s en oma’s’ door de kinderen geïnterviewd en worden hun verhalen opgetekend. De verhalen worden zo teruggegeven aan de ouderen en zo breed mogelijk gedeeld met inwoners van de stad. Met het vastleggen van deze migratieverhalen brengen we onze gezamenlijke geschiedenis in beeld en genereren aandacht voor migratie in het algemeen en migrantenouderen in het bijzonder. Zo verbinden we generaties, overstijgen we vooroordelen en segregatie en geven we een gezicht aan inwoners in de stad.
De emigratie generatie is doorlopend op zoek naar vrijwilligers die
Het leuk vinden om op basisscholen gastlessen te geven over migratie
Samen met de leerlingen migrantenouderen gaan interviewen over hun komst naar Nederland
Kinderen begeleiden om van deze interviews een mooi verhaal te maken
Wij zoeken
Je hebt interesse in de leefwereld van kinderen. Je weet ze nieuwsgierig te maken naar de thema’s migratie en (familie)geschiedenis
Je staat open voor mensen van andere culturen en van andere generaties. Je kan cultuursensitief werken (of wil dat leren)
Je vindt het leuk om te vertellen en nog leuker om naar mensen te luisteren
Je bent sociaal, uitnodigend en ziet kansen om mensen te betrekken bij een gesprek
Je kunt je steeds voor een trajectperiode van drie dagdelen (vaak middagen door de week) beschikbaar stellen
Je vindt commitment belangrijk en je gaat graag een proces aan met een groep
Wij bieden
Een training waarin je leert werken volgens De emigratie generatie methode
Professionele begeleiding door onze projectleider
De kans om ervaring op te doen voor de klas/groep en met projectmatig werken
De kans om deze bijzondere migratieverhalen uit de eerste hand te horen en te helpen om ze vast te leggen voor toekomstige generaties
Meer informatie vind je elders op deze website, de laatste nieuwtjes lees je op onze facebookpagina en je kan ook altijd contact opnemen met Muriel Gordijn via muriel.emigratiegeneratie@gmail.com.